Co všechno můžeme vyrobit z ovčí vlny

Přírodní materiál v podobě ovčí vlny má široké možnosti využití. Je to dáno především velkou plasticitou vlákna a hlavně skvělými vlastnostmi, které jsou téměř nenahraditelné umělými materiály. Podívejte se na přehled toho, co všechno se dá vyrobit z ovčí vlny.

Výrobky z ovčího rouna a kožešiny

Z ovčího rouna se vyrábí například ledvinové pásy, vlněné podložky, vlněné polštáře, vesty a podobně. Z celistvého rouna je možné vyrobit velké množství věcí a následně se rozděluje i podle kvality.

Vyčiněné ovčí kůže

Krásné nadýchané vyčiněné ovčí kožešiny se dají použít jako předložky a koberečky do ložnice a pro přehoz na sedací soupravu či postel. Jsou skvělým doplňkem a dodávají hřejivý vzhled celému interiéru. Hodí se například také jako pelíšek pro domácí mazlíčky, kdy si válení v příjemné ovčí kožešině jistě oblíbí.

Oděvy

Ovčí vlna se tradičně využívá pro výrobu oblečení. Nejčastějšími kousky jsou nejrůznější svetry, ponožky, šály, ale i moderní funkční prádlo. Kvalitní vlna je nenahraditelným materiálem se skvělými vlastnostmi využitelnými za každého počasí.

Doplňky a dekorace

Z ovčí vlny je možné vyrábět nejrůznější dekorace a ozdoby do interiéru. Čištěná česaná vlna například poslouží pro výrobu panenek a figurek. Vhodným materiálem je i plstěná vlna. Fantazii se meze nekladou a na internetu jistě najdete nepřeberné množství nápadů, jak využít vlnu pro výrobu praktických doplňků, ale i jen krásných dekorací.

Izolační materiál ve stavebnictví

Jedinečné termoizolační vlastnosti v kombinaci s přirozeným pohlcováním a odpařováním vlhkosti bez výskytu plísní, jsou ideálními parametry pro využití ve stavebnictví. Ovčí vlna hlavně nižší jakosti, která se nehodí pro výrobu oblečení, se dá využít do vrstev pro izolaci a snížení energetické náročnosti budovy. Vhodná je kombinace s některými syntetickými materiály.

Rouno
Rouno

Zaujal Vás článek? Sdílejte ho!

Mohlo by vás také zajímat