Lama alpaca a její chov

Lama alpaka je známá svou kvalitní vlnou, která je vhodná i pro alergiky. Díky určité nenáročnosti se dají lamy alpaka chovat i v našich podmínkách a získat tak zdroj této skvělé a univerzálně použitelné suroviny. Co je potřeba zajistit, aby se lamy měly dobře a dávaly dostatek kvalitní vlny?

Založení chovu lamy alpaka

Základem každého chovu je pořízení několika zakládajících jedinců. Je nutné, aby každý lama byla evidována v evropském registru LAREU a měla svůj identifikační průkaz pro záznamy ohledně očkování a původu. Pokud se rozhodnete pro pořízení lamy, měly by být alespoň dvě, protože jde o stádová zvířata. Alpaka se dožívá v průměru až 20 let.

Náročnost chovu

Jedná se o poměrně nenáročná zvířata, protože pochází z tvrdých podmínek. Dokážou se vypořádat s deštěm i mrazy. Určitě ale nemají rády přílišné horko, kdy se mohou kvůli husté a hřejivé srsti přehřívat. Je nutné dbát hlavně na správnou výživu a v rámci chovu se vyvarovat křížení příbuzných jedinců.

Ustájení

Lamy nemají rády vyloženě uzavřené prostory. Přístřešek v podobě jednoduché stáje uvítají, ale jedna strana by vždy měla být otevřená, aby byl uvnitř dostatek vzduchu. Projevuje se i jejich přirozené chování z přírody, kdy vždy jedna ze stáda hlídá u vchodu, jestli nehrozí nebezpečí. Samozřejmostí by měl být dostatečně velký výběh s možností pastvy.

Krmení

V první řadě je nutné zajistit přístup k vodě i během mrazů, takže se hodí vyhřívaná napáječka. Lamy si rády dají seno a granule, které se jim budou nejlépe jíst ze žlabu s pevným podkladem. Jedna lama sní za den přibližně 2 kilogramy sena a dostatečný příjem potravy je nutný hlavně v zimě, kdy se nemohou napást venku. Seno i skladba travin je v naší zemi odlišná od jejich domoviny, takže pro správný růst a vývoj je nutné přidávat speciální doplňkové krmivo s obsahem vitamínů a minerálních látek. Je nutné nezanedbat jejich neustálou potřebu okusu, protože jejich zuby neustále rostou. Měly by tedy mít k dispozici větve ideálně z ovocných stromů.

Problémy

Problémy mohou být způsobené při chovu smíšeného stáda samic a samců, kdy může docházet k soubojům a potyčkám. Může se vyskytnout také agresivita vedená vůči člověku. To se dá odstranit včasným navykáním od mláděte.

Plemena

Dají se rozlišit dvě plemena alpaka, kdy první z nich je Huacaya s robustnějšími jedinci, kratší a kvalitnější vlnou. Druhým plemenem je Suri s delšími vlákny s horší barvitelností, které se pro další zpracování míchají s jinými vlákny.

Získávání vlny u lamy alpaka

V našich podmínkách se lamy stříhají na přelomu jara a léta v květnu až v červnu, aby se v létě nepřehřívaly. Střih se provádí pouze jednou ročně. Při pomalém dorůstání se střih provádí jednou za dva roky. Stejná frekvence střihu se dodržuje i v Americe. Klasicky se stříhá 0,5 až 0,7 centimetrů od těla. Získaná vlna se ihned třídí a největší kvality dosahuje ta z hrudi.

Z jedné dospělé lamy alpaka je možné získat až 2 kilogramy vlny, což stačí přibližně na zhotovení třech svetrů. V základu má vlna barvu podle toho, za jakého zvířete pochází, což je nejčastěji bílá, šedá nebo hnědá. Průměr vlákna se pohybuje v rozmezí od 13μm do 30μm, což je v podobné kategorii jako kašmírová a merino vlna.


 

Lama na pastvě
Lama na pastvě
Při krmení
Při krmení
Lama alpaca
Lama alpaca

Zaujal Vás článek? Sdílejte ho!