Techniky s vlněnou přízí

Technik s vlněnou přízí existuje velké množství a s jejich pomocí se dá dosáhnout fascinujících výsledků o neuvěřitelné pestrosti. Jaké existují možnosti využití opracované vlněné příze?

Pletení

Když si představíte hotovou vlněnou přízi, jistě jí dáte tvar klubíčka. Pletení z vlny má dlouholetou tradici a za tu dobu si pletařky vyvinuli celé množství vzorů a stylů. Pro tuto techniku je typická možnost zvolit si tloušťku příze podle toho, na co ji chcete použít. V obchodech běžně najdeme nejenom čistou ovčí vlnu, ale také směsi s jinými vlákny pro vylepšení vlastností a širší využití příze.

Háčkování

Technika háčkování se uplatňuje při výrobě čepic, hraček a nejrůznějších dekorací. Jako materiál se opět využívá vlněná příze. Výsledkem je jiný vzor v porovnání s metodou pletení. Pro dosažení nejlepší kvality je nutné vybrat přízi a háček podobné tloušťky. V návodech najdete doporučení, jaké materiály jsou nejvhodnější pro výrobu konkrétní věci pomocí metody háčkování.

Drhání

Drhání je speciální technika vázání šňůrek a nití, kdy výsledkem je vytvoření ozdobné mřížky. Jedná se o metodu nazývanou macramé pocházející z arabských zemí. Pro drhání se používá jemná a tenká příze, která se dá snadno navazovat. Pro ozvláštnění se mohou přidat perličky, korálky a podobně. Pomocí této techniky se vyrábí dekorativní krajky, náramky, pásky a nejrůznější ozdoby.

Plstění

Jedná se o metodu využívající specifické vlastnosti vlny, která se v mokrém prostředí takzvaně plstí. Nastane propletení jednotlivých vláken a z učesané příze se stane hutná hmota, která se již téměř nedá rozmotat. Metoda se používá pro vytváření dekorací a originálních šperků. Existuje několik možností, jak klasickou vlnu plstit a dosáhnout odpovídajícího základu pro další tvorbu. Naopak při výrobě oblečení a pro další práci s přízí je tato vlastnost vlny nežádoucí.

Tkaní

Tkaní je výrobní postup pro vytváření tkanin, kdy se specificky provazují jednotlivá vlákna a dosahuje se stejnoměrné látky. Pro tuto techniku je vhodnější jemnější a tenčí vlněná příze. Tkát se dá ručně, ale i pomocí mechanických strojů. Výsledkem je utkané plátno, ze kterého se dále tvoří oblečení, nebo se tkají například koberce.

Pletení
Pletení
Háčkování
Háčkování
Háčkované zvířátka
Háčkované zvířátka
Tkaní
Tkaní
Plstění
Plstění

Zaujal Vás článek? Sdílejte ho!

Mohlo by vás také zajímat